HVB Constructie b.v.
Postweg 8
4631 RZ Hoogerheide
Tel: 0164-610107
Fax: 0164-610466
E-mail: info@hvbconstructie.nl
 

Conservering

Stalen onderdelen worden geconserveerd om de levensduur te verlengen. In principe zijn er vijf soorten conserveringen:

  1. stralen en meniën
  2. natlakken
  3. poedercoaten
  4. thermisch verzinken
  5. duplex systemen

Stralen en meniën

Wanneer er geen hoge eisen worden gesteld aan de conservering, of wanneer het staal in later stadium overgeschilderd wordt in het werk dan wordt standaard stralen en meniën vaak toegepast . Deze conservering biedt voldoende bescherming tegen corroderen tijdens transport en korte periode in de buitenlucht.
Toepassing in droge ruimtes bij bouwgerelateerde projecten.

Natlakken

Bij natlakken wordt verf gespoten op de materialen. Een standaard natlaksysteem is 1 laag epoxy zinkfosfaatprimer, laagdikte ca 70-80 mu in een standaard RAL kleur. Het materiaal wordt voor het spuiten gereinigd door er met hoge snelheid staalgrid op te werpen tot een reinigingsgraad SA2,50.
Afhankelijk van de toepassing is er keuze uit een aantal natlaksystemen op basis van alkydhars-, epoxy- of bijvoorbeeld polyurethaanverven. De systemen kunnen in één of meerdere lagen worden aangebracht.

Poedercoaten

Poedercoaten is een milieuvriendelijk proces, waarbij zonder oplosmiddelen een opgebrachte poederlaag in een oven wordt uitgehard. Het poeder vloeit hierbij samen tot een gesloten deklaag. Het resultaat is een mooie, duurzame en beschermende coating. Voordelen van poedercoaten ten opzichte van spuiten zijn: esthetica, hoge glansgraad, eenvoudig te reinigen, hoge hardheidsgraad, nagenoeg geen montagebeschadigingen en een glad oppervlak.
Poedercoaten kan in 1- of 2-lagen worden toegepast, 1-laag wordt toegepast bij materialen welke in een droge omgeving worden geplaatst, een 2-laags systeem is ook geschikt voor buitentoepassing.

Thermisch verzinken

Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink. Het staal en het zink vormen beschermende zinklegeringslagen afgesloten door een zuivere zinklaag. Deze laag voorkomt zelfs corrosie bij krassen en deuken. Ook moeilijk bereikbare delen en roestgevoelige kanten worden tijdens dit proces optimaal beschermd. Verzinkte producten zijn zeer duurzaam, vrijwel onderhoudsvrij en bieden een maximale bescherming tegen minimale meerprijzen ten opzichte van natlakken of poedercoaten.

Duplex systemen

Na het verzinken kunnen de constructies ook nog op kleur worden gebracht. Dit zogenaamde duplexsysteem is de meest duurzame bescherming in strijd tegen corrosie en is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden. Het synergetisch effect van een verzinkte ondergrond en een goed poedercoat- of natlaksysteem resulteert in een uitzonderlijk lange levensduur, langer dan de som van de beschermingsduur van beide systemen afzonderlijk.
Tevens is een op kleur gebrachte constructie vaak van esthetisch belang.